Угорщина

Угорщина - територія країни не сягає навіть 10 тис. км², мовою її більше ніде не говорять, її народні пісні водночас схожі і не схожі на інші – тим не менш, ось уже більше 1100 років живе у центрі Європи угорський народ.

Це країна, яка завдяки цілющим термальним джерелам і прозорому повітрю гір ще за часів римських легіонерів і Сулеймана Великого піклується не тільки про дух, але й про тіло...

Країна, в якій кулінарія – не просто спосіб приготування їжі, а справжнє виплекане віками мистецтво.

І водночас, країна, яка дарувала світу «Короля вин і вино королів» – Токай.

Згідно стародавній легенді, якщо де-небудь в Угорщині подорожній увіткне в землю дорожню палицю, то звідти потече лікувальна вода. І це не перебільшення: у країні біля 70-80% території, де є лікувальні і термальні води. Подібного на Землі немає більше ніде. У країні близько 60 тис. джерел, 1152 з них з температурою більше 30 градусів.

Тільки у Угорщині знаходиться єдина в Європі печерна лікувальна купальня (р. Мішкольц-Тапольца), а також найвідоміше в Європі озеро Хевіз природного вулканічного походження з гарячою лікувальною водою (33 градусів).

І якщо Угорщину називають імперією купалень, то її столицю Будапешт по праву вважають містом купалень. Тут 130 джерел з лікувальною водою, які дають більше 70 млн. літрів води в день з температурою від 24 до 78 градусів. Тому, не дивно, що в Угорщині вода перетворилася на бренд!

Загальна ситуація в Угорщині

В Угорщині не небезпечніше, ніж у будь-який іншій країні Європи. Злодюжок і дрібних шахраїв повно в місцях скупчення великих груп туристів.

Корисні поради для туристів в Угорщині

• Документи і гроші краще носити в спеціальній сумці на шиї або ж розмістити їх в сейфі готелю.
• Не носіть із собою коштовності і великі суми грошей.
• Слідкуйте за особистими речами в громадському транспорті.
• Не проводьте обмін валюти з рук.
• Не залишайте цінні речі і ключі в орендованій машині або екскурсійному автобусі.
• Якщо ви відвідуєте Угорщину на автотранспорті, залишайте його на стоянках, що охороняються.
• Якщо ви вирішили скористатися послугами таксі, заздалегідь поцікавтеся вартістю поїздки у водія.

Тютюнопаління і вживання алкоголю

В Угорщині діє заборона на тютюнопаління і вживання спиртних напоїв у громадських місцях. Порушникам загрожує штраф у розмірі 30000 форинтів. На відстані 50 метрів від культурних, зага

Винятком з правил є місця, де ведеться вулична торгівля, а також офіційні заходи, де вживання спиртних напоїв буде заздалегідь узгоджено і дозволено місцевою владою

Місцеві звичаї Угорщини

Під час перебування в Угорщині треба звернути увагу на особливе ставлення угорців до своїх національних символів. Будь-яка спроба образити чи понасміхатися (напр. сфотографуватися в кумедному ракурсі) на фоні угорських гербу, прапора, зображення чи пам’ятника національним діячам може наштовхнутися на нерозуміння, а то і жорстку реакцію пересічних громадян. Слід спокійно ставитися до виявів надмірних емоцій – угорці народ темпераментний, і показують свої емоції дещо експресивніше ніж ми, але вже за хвилину вони знову будуть спокійними і врівноваженими. Також існує одне загальне правило ввічливості – при необхідності завжди перепрошувати чи дякувати. Нехтування цим правило, якого так бракує в Україні, може наштовхнутися на вже згадувану експресивну реакцію. 

Національна кухня

Як би ми не переконували себе, що насолода смачною їжею – не головне в житті, в Угорщині про це забудьте!
Угорська кухня є надзвичайно смачною і відома далеко за межами країни. Це одна з найпікантніших і

Знайдеться їжа і для вегетаріанців: гарячий сир, смажені печериці, суп з печериць або фруктовий суп.

Обов’язково варто спробувати угорську ковбасу – це кулінарна візитка країни. Практично кожен угорський регіон має власну ковбасу приготовану за особливим рецептом.
В Угорщині немає культури і традиції пивоварення, як, наприклад, у її сусідів Австрії, Чехії і Словаччині, тому її пиво нічим особливим не вирізняється. Натомість країна відома своїми смачними винами і виплеканою від середньовіччя виноробською культурою. Це батьківщина знаменитого токайського вина.

Багато десертів, зокрема випічки, угорці запозичили у австрійської кухні. Тому куштуючи угорську випічку, одразу ж згадується Відень і його ласощі. Відомими є угорський торт «Добош», а також «ретеш» – рулет з тонкого тіста з яблучною, вишневого, маковою та іншою начинкою, бісквітно-шоколадний десерт зі збитими вершками «Шомлойска галушка». Окремо слід сказати про млинці, як готують з сиром, печерицями, горіхами або маком.

В країні за останні роки відкрилося багато ресторанів інших кухонь – азіатської, європейської, середземноморської. Також діє велика кількість закладів фаст-фуду.

Варто скуштувати подорожуючи Угорщиною

Gulyás – національна страва угорців, давня їжа угорських пастухів, до складу якої входять шматочки яловичини або телятини, тушковані з цибулею і перцем (зазвичай з паприкою) та картоплею.

Paprikas – тушковане з червоним перцем (паприкою) м’ясо в сметані.

Halászlé – уха, приготована з кількох видів риби (карп, сом і щука). Вона подається в горщиках з білим хлібом.

Pörkölt – тушковане м'ясо з цибулею, паприкою та томатною пастою.

Gundel – салат зі спаржі, квасолі, огірків, помідорів і перцю.

Imperial – котлети з телятини, подаються разом з омлетом, грибами та м’ясним бульйоном.

Dobostorta (торт «Добош) – торт з шести шарів бісквіту, з шоколадним кремом та карамельною глазуррю.

Наші партнери