Португалія

Португалія - ??одна з найстаріших країн Європи з багатою історією. Португалія - ??це чарівна країна, яку можна назвати тихою європейською провінцією, де незаймана природа безтурботно є сусідами з розвиненою туристичною інфраструктурою, а шанування до національних звичаїв мирно уживається із загальноєвропейськими традиціями. Гостинність - одна з рис національного характеру португальців. Приїхавши сюди, Ви відразу відчуєте, що тут Вам дійсно раді. Крім того, гостей приємно здивує готовність місцевих жителів надати допомогу в будь-якій ситуації, що поєднується зі спокійним достоїнством, ввічливістю та стриманістю, властивими стилю спілкування португальців.

РЕЖИМ ПЕРЕБУВАННЯ І ПЕРЕСУВАННЯ
У Португалії можна придбати якісну і модне взуття та одяг, вироби із золота 19.5 карат (в Італії, Еміратах та інших країнах - 18 карат), кераміку, оригінальний білий чи червоний портвейн (від 3-6 USD за пляшку звичайного портвейну до 10-30 USD за пляшку портвейну десяти - двадцятирічної витримки, далі ціна зростає залежно від витримки), всесвітньо відоме португальське вино мадеру (ціни коливаються від 16 EUR за десятирічну мадеру до 500 EUR за двохсотлітню).
Магазини працюють в буденні дні з 09:00 до 19:00, перерва - з 13:00 до 15:00. По суботах магазини закриваються о 13:00 (у грудні - о 19:00). Деякі торговельні центри в курортних районах відкриті з 10:00 до 24:00.
Більшість магазинів на Мадейрі працює по буднях з 09:00 до 13:00 і з 15:00 до 19:00, а по суботах - лише до обіду.

ГРОШІ, ОБМІН ВАЛЮТИ
Євро, рівний 100 центам. В обігу перебувають банкноти номіналом в 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 євро, а також монети номіналом в 1, 2, 5, 10, 20 і 50 центів.
Найзручніше обмінювати гроші в аеропорту Лісабона (вигідний курс, нижче комісійний збір), в банках і готелях курс нижче, а збір вище (у банках комісія становить 0,5%). Курси валют в різних банках можуть значно відрізнятися один від одного. Деякі комерційні банки не беруть комісійні з операцій на суму менше 30 євро. У деяких приватних магазинах і на ринках можна розплатитися доларами США.

ПАМ'ЯТКИ
Досить невелика за площею, Португалія проте об'єднує на своїй землі багатющу історичну спадщину і численні старовинні фортеці, собори та палаци, м'який клімат і чудові пляжі Атлантичного океану, спокійний гостинний народ і сучасні курорти. Пляжі Алгарве (південна провінція країни) і острови Мадейра, курортні зони Ешторіла і Кашкайша, бальнеологічні курорти Калдаш-да-ни і Калдаш-де-Моншік, все це щорічно привертає в країну більше 10 млн. туристів з усіх континентів.
Лісабон ("улюблена бухта") - один з найкрасивіших міст світу, що розкинувся на горбистих схилах долини річки Тежу в районі її впадання в океан. Місто має добре люди знають "особа", сформована великою кількістю старих будівель, крутих сходів, фунікулерів, вимощених бруківкою вулиць старих кварталів, безліччю крихітних парків із ставками і зручних оглядових терас "мірадору". Центром міста вважається мальовнича, вимощена мозаїкою площа Росиу з бронзовими фонтанами, строкатими клумбами, статуєю короля Педро IV і будівлею Національного театру Дону Маріа II. Північніше площі Росиу лежить площа Рештаурадореш з рожевим палацом Паласіо-Фош, від якого починається центральна магістраль столиці - обрамлена каштановими алеями і забудована багатими особняками, ресторанами, готелями і шикарними магазинами Авеніда-да-Лібердаде (проспект Свободи). Вона закінчується на круглій площі Маркіза де Помбалу (або Ротунда) з пам'ятником самому маркіза-реформатору в центрі. На північ від Ротунди по схилах пагорба розкинувся зелений масив

КУХНЯ
Португальська кухня - це проста, по-селянськи щільна їжа на основі риби, м'яса і капусти. Свіжа зелень тут майже не вживається. До національних блюд відносяться caldo verde - густий суп з картоплі і капусти., І bacalhau - тріска, наприклад, тушкована з турецьким горошком. Тріску сьогодні ловлять у Північному морі не португальські рибалки - її імпортують з Норвегії. Але вона користується таким же попитом, як і своя свіжа риба, яку або відварюють, або смажать на деревному вугіллі. Це перш за все сардини і невелика макрель (скумбрія).

Найсмачнішою атлантичної рибою, яку подають на стіл на португальському побережжі, є robolo - вовчий окунь. Дуже гарні pargo, sargo і tamboril - морський чорт, а також peixe espada (меч-риба). На півночі можна поласувати прекрасної прісноводної рибою: truta - форель, і lampreia - угреподобная девятіглазка. Рибний суп caldeirada має консистенцію каші.

М'ясними стравами португальській кухні є befe і fevras - котлети і шніцелі з яловичини або свинини. Трохи смачніше borrego - баранчик, і cabrito - козеня, як правило, запечені в духовці. Втім, frango - курчата і leitao - молочне порося також доводять, наскільки ароматним може бути м'ясо.

 

КЛІМАТ
У Португалії два типи клімату - субтропічний, середземноморський і гірський. Особливо жарко в долинах на півдні країни. Середня липнева температура повітря на рівнинах коливається від 19 градусів С на півночі до 25 градусів С на півдні, а в горах літо прохолодніше на 2-3 градуси С. Зима тепла, м'яка з середніми січневими температурами на рівнинах від 8 до 11 градусів С, а в горах - до 3 - 5 градусів.

СВЯТКОВІ ДНІ
Португальці люблять свята з пристрастю, доступною небагатьом народам світу. Приводами для урочистостей можуть служити поминання незліченних святих, паломництво, ярмарок і т. д. На півночі країни будь-який самий маленький селище має свої святкові традиції з музикою, танцями, оглушливими феєрверками і специфічними обрядами.

1 травня здавна в посушливій португальської провінції Algavre проводиться свято на честь води. Його тут називають святом "Великого Танення" або "Великого Фонтану". У перший день травня жителі цієї провінції прикрашають свої будинки і рибальські човни вінками квітів, що символізує оновлення життя.
• 1 січня - Свято Діви Марії, Новий рік
• 25 квітня - День Свободи
• Страсна п'ятниця - дата змінюється в залежності від церковного календаря
• 1 травня - День праці
• 10 червня - День Португалії
• 15 серпня - Успіння Богородиці, Вознесіння
• 5 жовтня - Проголошення Республіки
• 1 листопада - День Всіх Святих
• 1 грудня - День Відновлення незалежності
• 8 грудня - Непорочне Зачаття
• 25 грудня - Різдво
Також відзначається безліч місцевих свят і календарних дат.

КОРИСНІ ПОРАДИ
Неквапливість - національна риса португальців, тому багато подій проводяться не за графіком, до чого постійно потрібно бути готовим. Традиційна "сієста" з 12:00 до 15:00 дотримується не менш ретельно, ніж в середземноморських країнах. У цей час більшість закладів закрито і навіть на телефонний дзвінок ніхто не відповість. Вечеряють португальці досить рано, деякі ресторани закриваються вже в 21:30-22:00.

Наші партнери